En spelare kommer ofta i kontakt med knepiga förkortningar och begrepp. Dessutom finns det massor av olika spelmarknader och olika former av spel. MrBet reder ut frågetecknen!

Singel/straight bet
Precis vad det låter som. Du tippar ett resultat på ett spelobjekt.

Dubbel, trippel, fyrling, femling…
Ett bet på flera val, som alla måste gå in för att bettet ska ge vinst. Det går också att sätta ihop olika kombinationer inom ett urval av matcher. Tre matcher ger till exempel en trippel, tre dubblar och tre singlar.

Täckningsbet
Ett bet som täcker alla möjliga dubblar, tripplar och högre kombinationer. Exempel är Canadian, Super Yankee, Heinz, Super Heinz, Goliath.

Över/Under (Totalspel)
Spel på hur många mål/poäng, hörnor, utvisningar, gem i tennis, inkast, etc. som ett objekt kommer att innehålla. I fotboll är det vanligast med +/- 2,5 mål, i hockey +/- 5,5 mål. Men det kan ju inte bli ett halvt mål? Nej, precis! Ett över/under-spel kan alltså inte sluta oavgjort.

Spreads
I varje spelobjekt finns en favorit. Utifrån statistik, skador, avstängningar, etc. tar spelbolag (länk bonusguide) fram den förväntade skillnaden mellan två lag. Ett exempel: I NBA är LA Lakers favorit mot LA Clippers med 15,5 poäng. Om man spelar Lakers -15,5 måste dom vinna med minst 16 bollar för att vadet ska sitta. Oddsen på båda lagen blir då i princip jämna (runt 1.90 eftersom spelbolaget tar 0.10). Spreads finns för de flesta objekt.

Handikapp
Speltyp där man lägger till ett drar av delar av poäng till slutresultatet av ett eller båda lag eller spelare. Beroende på det handikapp som erbjuds kan vadet resultera i två eller tre vinnande alternativ. Grundidén med handikapp är att man ska kunna förutse resultatet och samtidigt ha i bakhuvudet att man sedan ska lägga till eller dra av poäng.

Till exempel:? Barcelona – Liverpool ?1: -1.0 2.75?   hcp X: 3.50?   2: +1 2.20
Om du spelar på Barcelona vinner du om lag A vinner med minst 2 mål (till exempel: 2-0, 3-0, 3-1)?. Om du spelar på Liverpool vinner du om Liverpool inte förlorar matchen (0-0, 1-1, 0-1…).? Om du spelar på hcp X vinner du om hemmalaget vinner med endast ett mål (1-0, 2-1, 3-2…).

Oddsbonus
Oddsbonus, eller betting bonus, är en insättningsbonus som varje ny spelare får när han eller hon blir medlem på ett spelbolag. Vissa spelbolag har också återkommande bonusar, så kallade lojalitetsbonusar.

Asian handicap
Ett spel som tar bort oavgjort som resultat. I sin enklaste form betyder det att hcp=0 betyder att man får insatsen tillbaka på oavgjort. ”Draw no Bet” är detsamma som Asian hcp 0.

Decimalodds
Decimalodds (även kallat europeiska odds) visar vad du får tillbaka från spelbolaget vid vinst. Ett odds på 2.00 ger 200 kronor tillbaka på en satsad hundralapp.

Fractional odds
Fractional odds används främst i Storbritannien och visar vinsten i relation till insatsen. Till exempel visar 1/1 att du vinner 1 på en insats av 1, alltså detsamma som ett decimalodds på 2.00. 2/1 visar att du vinner 2 för en insats av 1. För att göra om fractional odds till decimalodds tar delar man den första siffran med den andra och lägger till 1. 9/4 blir alltså 9/4+1= 3.25.

US format odds
Amerikanska odds visar vinsten på en insats av 100 när oddset är positivt och insatsen som behövs för att vinna 100 när oddset är negativt. Ett odds på 100 betyder 2.00 eller 1/1. Om det står + före = hur mycket man får i nettovinst vid insats på 100 dollar.
Om det står – före = hur mycket man måste satsa för att få en nettovinst på 100 dollar.

Betalningsformer
För att kunna spela på spelbolag eller spelbörser måste man först sätta in pengar. Spelbolagen erbjuder alla möjliga insättningsmöjligheter. VISA och MasterCard accepteras alltid. Andra populära betalningsformer är Neteller och Moneybookers.

Flatbetting, level stakes
Att man sätter ett lika stort belopp på ett spel oavsett odds, hur det gick i förra spelet, etc.

Martingale
Metod för att återvinna förluster, först utvecklat för roulette. Innebär att man dubblar den förra insatsen för varje förlust. Kan också användas för sportspel med olika modifikationer. Rekommenderas INTE!

Hitrate
Hitrate är ett sätt att få översikt över sin framgång som spelare. Om 55 av 100 spel har gått in har man en hitrate på 55 %. Hitraten måste jämföras med till vilka odds man har spelat för att man ska få en bra statistik. Till exempel är en hitrate på 60 % till odds över 2.0 mycket bra. En hitrate på 70 % till odds på 1.20 är inte lika bra.

Overround
Spelbolagens sätt att tjäna pengar! Om vi tar en tennismatch med två exakt jämbördiga spelare så borde oddsen vara 2.0 på båda spelarna. Men då tjänar spelbolagen inga pengar. Genom att sätta oddsen lägre än vad sannolikheterna pekar på kommer spelbolagen få in mer pengar än vad de måste betala ut.

Surebets/arbitrage/safe bets
Genom att jämföra olika spelbolags odds kan man ofta hitta matcher där det är möjligt att spela på alla objekt i en match och ändå gå med vinst. Till exempel: Spelare A står i 2.10 på ett spelbolag. Spelare B står i 2.01 på ett annat spelbolag. Genom att spela på båda spelare (på olika spelbolag) får vi en vinst oavsett hur det går i matchen. Vill du jaga surebets? Tänk då på att lusläsa reglerna på respektive spelbolag när det gäller avbrutna matcher, felskrivningar i oddsen (ja ibland kan spelbolagen klanta till det), limits (hur mycket man får satsa på en match).

Specialspel
Specialspel är spel som inte har att göra med sport men som bygger på ett underliggande objekt som lämpar sig väl för betting. Melodifestivalen, Big Brother, olika typer av val är exempel på specialspel.

Moneyline
Spel på resultat med övertid och straffar inkluderat. Amerikaner gillar inte oavgjort!

Plats
Ett bet som ger vinst endast om vald häst eller greyhound vinner eller kommer inom plats 1-3 (ibland även 4).
Alla lopp
Mindre än fem deltagare: bara vinnaren
5-7 deltagare: 1, 2
8-11 deltagare: 1, 2, 3
Handicap
12-15 deltagare: 1, 2, 3
16+ deltagare: 1, 2, 3, 4
Inte handicap
12+ deltagare: 1, 2, 3

Each-Way
En kombination av vinnar- och platsbets av samma storlek.

Bank
Bank eller (bank)-rulle är det du har att spela med. Spelar du på olika sorters spelobjekt med olika system är det en bra idé att dela upp banken i olika delar, en för varje typ av spel. Kan också betyda ett riktigt säkert objekt. Till exempel Barcelona eller Manchester United hemma.

Fundamental analys
En analys som bygger på generella styrkeförhållanden mellan två lag eller spelare. Styrkor, svagheter, spelartrupp, form, spelstil, statistik är områden som analyseras. Mr Bets speltips bygger i grunden på en fundamental analys som jämförs med de odds som finns på spelbolagen för att se om oddsen har värde.

Bot
Programvara som automatiserar spel på Betfair, Betdaq och andra spelbörser. Du hittar bots och annan mjukvara här (länk till bettingsystem).

Lay/Boka
På spelbörserna kan man välja att lägga ett bet MOT att någonting ska inträffa. Tror du att Barcelona inte kommer att vinna mot Manchester United lay/bokar du Barcelona.

Back/Spela
Ett rakt spel på att någonting ska inträffa. Används på spelbörserna. Tror du att Barcelona vinner mot Real Madrid back/spelar du Barcelona.

Drifter
Kännetecknar ett odds som går upp i pris. En häst som vid början av dagen låg på 4.0 och nu ligger på 5.0 och fortsätter att stiga är en drifter.

Steamer
Kännetecknar ett odds som går ner i pris. En häst som vid början av dagen låg på 4.0 och nu ligger på 3.0 och fortsätter sjunka är en steamer.

Gröna upp/gröna ut/få en green screen
En term som används på spelbörserna (länk till bonusguiden) för att beteckna ett läge då man genom att lägga ett bet motsatt det första bettet på ett objekt kan få ett läge då man går plus oavsett slutresultat.

Likviditet
Summan pengar som placeras på ett objekt. Hög likviditet ger små skillnader i odds och en mer effektiv marknad. Låg likviditet öppnar för högre svängningar och manipulation av oddsen.

Pris
Vad det kostar att lägga ett bet på ett objekt.

Stop loss
En punkt där ett spel stängs om det går åt fel håll – detta för att minska förlusten. Kan ställas in manuellt eller genom en bot.

Weight of Money (WoM)
Summan pengar som finns tillgänglig på spela/back-sidan relativt på boka/lay-sidan på spelbörser (länk:bonusguide). Kan användas för att bedöma om ett odds kommer att gå upp eller ner.

Vanliga förkortningar på engelska
W/L Win/Loss
ATS Mot spreaden (Against the Spread)
F Favorit
D/Dog Underdog (den som förväntas förlora)
O/U Över/under
PP Power Play
BP Box Play
GF Gjorda mål (Goals for)
GA Insläppta mål (Goals against)

Dela!
    • Tweet