Inför starten av Premier League

Premier League är ligan med stort L för oss här i Sverige. Vi som har hängt med ett tag har kvar våra favoritlag från Tipsextra-tiden. De lite yngre fansen har Canal+ och Viasat att tacka för en utmärkt täckning av världens bästa (?) fotbollsserie.

I morgon sparkar alltså Premier League igång. Som tur är har bara en match ställts in. Det är naturligtvis Tottenham hemma det handlar om. Frågan är när Tottenham kan spela sin första hemmamatch

Experterna menar att årets upplaga av Premier League är jämnare än någonsin, och det kan vi väl hålla med om. Fler klubbar har numera stora kistor att ösa pengar ifrån. Vi går igenom några av lagen (utan inbördes ordning) och tippar slutställningen i serien. Några speltips bjuder vi också på.

Manchester United
De regerande mästarna verkar ostoppbara. Smarta värvningar av SAF och en vinnarmentalitet som sitter i själva fibrerna i matchtröjan gör att det är otroligt svårt att besegra United. Defensiven är urstark och farten i omställningarna är av högsta klass. Förra säsongen var man sisådär på bortaplan men lyckades ändå knipa bucklan. Tror inte United gör samma misstag i år. Räkna med ett otroligt stabilt gäng över hela säsongen. Tippas som klar etta.

Manchester City
Ger man Silva en till säsong i Premier League så är han en av världens bästa spelare. När bland andra Barry och De Jong stampar på bollen och inte direkt avancerar framåt så är det Silva som får dra ett stort offensivt lass. Silva är nyckelspelaren. Att City inte kommer släppa in särskilt många mål är självklart, men samtidigt måste man göra mål för att vinna. Däri ligger Citys problem, och Aguero kommer inte frälsa City-fansen som förväntat. Trea eller fyra.

Liverpool
Experterna säger att Liverpools mittfält är överbefolkat och det kan man väl delvis hålla med om. Gerrard, Lucas Leiva, Meireles, Downing, Aquilani, Adam, Henderson, Spearing, Kuyt (har vi glömt någon?) får ju inte plats samtidigt. Men samtidigt spelas ju en hiskelig massa matcher i serien och i cuperna. Spelare går sönder eller tappar formen. Suarez kommer att bli årets spelare i England. Vi såg hans kvaliteter i våras och dessutom i Sydamerikanska mästerskapen. Otäckt giftig och springer på allt. Ett och annat konstmål kan vi nog förvänta oss från uruguayanen. Trea eller fyra.

Chelsea
Förra säsongen inledde man med tennissiffror i var och varannan match. Framför allt var Malouda helt outstanding. Därefter tappade man både fart och gnista och kunde få pisk hemma mot klart sämre lag. Köpet av Torres kommer nog visa sig ganska skapligt ändå, men det finns lite trötthet i benen på Anelka. Ska Chelsea ha en chans på titeln måste man hålla sig undan svackor. Tvåa.

Everton
Inte en värvning under sommaren. Ändå känns Everton bättre än förra året. De lite yngre spelarna har en säsong till under bältet. De rutinerade spelarna får kämpa för att hålla sina platser i laget. Everton är ett ganska osexigt lag, men har stora kvaliteter. Everton är till exempel ett sådant lag som kan åka till Stoke och vinna med 2-0 och besegra Tottenham hemma en iskall måndagkväll i januari. Man samlar många värdefulla poäng på dessa fajter. Femma eller sexa.

Arsenal
Även om det talas om att Arsenal inte vinner något och att Wenger bara köper småungar för utveckling så finns det stora kvaliteter i laget. Mycket hänger dock på Fabregas och Nasri. Försvinner båda så ser det mörkt ut. Fabregas verkar redan vara borta. Femma eller sexa.

Tottenham
Spurs har en jämn och bra kvalitet, men spetsarna saknas. Bale var fantastisk under hösten, men tappade under våren. Modric styrde och ställde men saknade lite kvalitet omkring sig. Anfallet ser lite svajigt ut. Har dom någon anfallare kvar i truppen när dom spelar första matchen? Femma till sjua.

Nedflyttning
Wigan kommer att klara sig, precis som vanligt känns det som. Wolves likaså. Swansea ligger risigt till. Man kan göra en Blackpool, men det blir jobbigt under vårsäsongen. Skador är ofrånkomliga och tunna trupper får mycket stryk. Swansea åker ur. Annars är det svårtippat. Klart är att det kommer bli riktigt tajt, precis som förra året.

Speltips på serien
Chelsea kommer garanterat topp 3. Där ligger nog det bästa spelet. Ett spel på Manchester United och Liverpool som slutsegrare ger antagligen mest värde. Ett spel på att Swansea åker ur ska man nog vänta med ett tag. Bästa oddset just nu är 1.62. Med några skrällar under hösten kommer detta odds att gå upp en bit. DÅ ska man plocka oddset.

Bästa vinnaroddsen på Premier League
Manchester United: 2.75
Chelsea: 4.00
Manchester City: 5.50
Arsenal: 13
Liverpool: 15

Sebastian Larsson tippar PL. Riise tippar Chelsea.