Coola namn på fotbollslag

Manchester United och City, Barcelona, Real Madrid, Bayern Munchen och de andra storlagen i all ära, men ofta är fotbollslagens namn inte särskilt spännande. Att ha stadens namn med något tillägg och sedan ”Football Club” ger ju en identitet som kopplas direkt till staden. Vi på MrBet.nu älskar lite mer exotiska, annorlunda namn. I listan nedan finner du ett gäng fotbollslag som har annorlunda namn, av olika orsaker. Notera att vi inte har kikat på Östeuropa och Ryssland. Lag som heter någonting Swift Code Acta Asset Management ASA med Lokomotiv, Traktor och liknande är helt klart coola men ack så vanliga!

Boyacá Chicó – Colombia
Boyacá Chicó grundades 2002 i Bogotá som Deportivo Bogotá Chicó. Man tog namnet från en av stadsdelarna i huvudstaden. Efter avancemang från colombianska Primera B 2003 flyttade man till Tunja där man nu huserar under namnet Boyacá Chicó. Förutom ett ganska coolt namn har man de coolaste tröjorna i världen, vit-grön-rutiga.

Hércules – Spanien
När Hércules tog sig upp i Primera säsongen 2009-10 var det inte många som hade någon aning om vad det var för klubb som hade letat sig in i spanska fotbollens finrum. Men faktum är att Hércules Club de Fútbol grundades redan 1922. Hemmaarenan ligger i semesterparadiset Alicante och tar 30 000 åskådare. Hercules är i dag kanske mest kända för sin superskräll på Camp Nou i augusti 2010.

Rayo Vallecano – Spanien

Rayo Vallecano de Madrid är ett fotbollslag som huserar i Madridstadsdelen Vallecas. Laget har åkt upp och ner mellan Primera och Segunda i Spanien i många år. Säsongen 2000-01 var man faktiskt i kvartsfinal i UEFA-cupen dit man fick en plats på grund av fair play-reglerna.

Hearts – Skottland
Heart of Midlothian FC kallas oftast bara för Hearts och är en av de två största klubbarna i Edinburgh (Hibernian är den andra). Det finns flera teorier bakom namnet. En handlar om att det fanns ett fängelse med namnet Heart of Midlothian. Bredvid fängelset fanns en plätt där ungdomar spelade boll. Denna teori är den som gäller allt som oftast.

FC Energie Cottbus – Tyskland
1963 grundades fotbollsklubben SC Cottbus, i dåvarande Östtyskland. Vid grundandet flyttades helt sonika ett gäng spelare från klubben BSG Aktivist Brieske-Ost till Cottbus, på order av myndigheterna. De östtyska politikerna lade sig nämligen ofta i hur fotbollsklubbarna skulle skötas. När Tyskland enades 1990 ändrade klubben namn till FC Energie Cottbus.

Albinoleffe – Italien
Albinoleffe grundades 1998 genom en sammanslagning mellan Albinese Calcio och SC Leffe, två lag från två grannstäder. I dag spelar man sina hemmamatcher i Serie B i staden Bergamo. Kanske inte ett så coolt namn i resten av världen men i Sverige så…

Trenkwalder Admira – Österrike
VfB Admira Wacker är ett klassiskt namn i österrikisk fotboll, men på senare år har man helt tappat geisten. Man åkte ur högstadivisionen 2008 och då bestämdes att man skulle slås ihop med SK Schwadorf. Samtidigt lade man till Trenkwalder i namnet, efter klubbens huvudsponsor och president, Richard Trenkwalder.

Servette – Schweiz
Ytterligare ett fotbollslag som ser märkligt ut med svenska ögon sett. Är man schweizare är namnet dock inte lika märkligt. Servette är en region i Schweiz. Servette, från Geneve, är den mest framgångsrika klubben i Schweiz genom tiderna.

Fénix – Uruguay
Centro Atlético Fénix är en klubb från Montevideo i Uruguay. Namnet har man tagit från den mytologiska fågeln Fenix. Fénix är ett mycket populärt och traditionstungt lag i Uruguay.

The New Saints – Wales
The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club är det fullständiga namnet, men den walesiska klubben går oftast under namnet The New Saints, eller bara TNS. Mellan 1997 och 2006 hette klubben Total Network Solutions FC. TNS var ett dataföretag i staden Oswestry och för 250 000 pund fick man till ett namnbyte av klubben under ett decennium.

Audax Italiano – Chile
Klubben grundades av italienare i huvudstaden Santiago 1910. Från början var det en cykelklubb, men efter ungefär tio år hade man ändrat inriktning på verksamheten till att mest handla om fotboll. I dag är klubbens fullständiga namn Audax Italiano La Florida.

Palestino – Chile
Palestino grundades av palestinska invandrare 1920, men det var först på 1950-talet då den chilenska fotbollen organiserades som klubben kunde utvecklas ordentligt. Palestino är en av tungviktarna i den chilenska fotbollen.