Decimalodds, bråkodds och moneyline

För den som är nybliven spelare på sport kan det här med olika odds se sig märkligt. Spelar man på en svensk spelsajt som Unibet eller Expekt är det ju inga problem. Alla odds är uttryckta i decimalodds. Decimalodds betyder att oddset multiplicerat med insatsen blir den summa som spelare får tillbaka om han vinner. Ett odds på 2.00 och en insats på 100 kr betyder alltså 200 kr tillbaka. Men själva vinsten är ju 100 kr.

Fractional odds, eller bråktalsodds, är vanligt på de brittiska öarna, men också i vissa fall i hästsport i Sverige. Ett exempel på ett bråktalsodds är 4/1. Detta odds betyder 4 gånger pengarna The State Bank of Conway Springs Routing Number vid vinst. Det vänstra ledet visar alltså hur många gånger insatsen (högra ledet) som den eventuella vinsten blir. Insatsen får man naturligtvis tillbaka. När man vet detta är det enkelt att räkna om bråktalsodds till decimalodds. Man tar bara oddset precis som det står (4 delat på 1) och lägger till 1. 4/1 är alltså 5.00 i decimalodds.

Moneyline odds är populära i USA, men kan verka helt obegripliga för oss svenskar. Om ett odds är positivt skrivet, till exempel +200, betyder det att man vinner 200 dollar på en insats om 100 dollar. Man utgår alltid från ett bet på 100 dollar. Är oddset negativt, till exempel -200, betyder det att man måste satsa 200 dollar för att vinna 100 dollar. Så håll koll på minus- och plustecknen!