Vinner Higuain VM:s skytteliga?

Efter Higuains hattrick igår chocksänktes oddsen på killen som bästa målskytt i VM. Från cirka 20 gånger pengarna till omkring 3.20. När Klose idag blev utvisad ökade Higuains chanser ytterligare.

Det finns flera faktorer som påverkar oddset på vinnare av skytteligan. Först har vi det antalet mål som en spelare faktiskt har gjort. Det är så att säga bättre att ha gjort målen än att man fortfarande har möjlighet att göra målen. Sedan har vi det faktum att man som mest kan spela sju matcher i ett fotbolls-VM. När Forlan gjorde två mål för sitt Uruguay sjönk inte oddsen på liknande sätt som för Higuain. Varför? Jo, ingen förväntar sig att Uruguay går till semifinal. Alltså har Forlan färre matcher på sig att göra mål.

Oddsen på Higuain är toklåga just nu också på grund av att hans huvudsakliga konkurrenter inte har gjort något mål (förutom Klose då…).